Tips for en annerledes filmjul

Julen betyr filmtid, og filmtid under julen betyr som regel de samme filmene hvert år. De fleste vil i alle fall se innom klassiske julefilmer som “Love Actually”, “Hjelp, det er juleferie”, “Hjemme alene 1 og 2” (ikke treern, den var dårlig), “Fire bryllup og en gravferd”, Bridget Jones-trilogien, “Flåklypa”, “Tre Nøtter til Askepott” eller “Reisen til julestjernen”, filmer vi alle har sett en titalls ganger før. Så i stedet for å repetere de samme gamle klassiske filmene, hva med å se noe nytt i år? Under har jeg samlet en liste over alternative julefilmer.

Coming to America

Eddie Murphy (på bildet øverst) kommer til New York som en styrtrik, skjermet og bortskjemt afrikansk prins. Han er lei av ja-mennesker og kongelig behandling, derfor går han undercover for å finne kvinnen i sitt liv. Dette er en film om en mann som er villig til å ofre alt av penger, makt og privilegier for å oppnå personlig lykke.

Bad Santa

bad sant

Bad Santa handler om småkriminelle Willie T. Stokes, og hans like kriminelle kompis Marcus. Hver jul skaffer Willie seg jobb som kjøpesenternisse, med det formål om å rane kjøpesentrene på julaften.

Mongoland

Filmen tilhører den relativt lille sjangeren “Uavhengige julefilmer fra Stavanger”, likevel ble den kassasuksess over hele landet. På tross av, eller kanskje på grunn av manglende statsstøtte strutter Mongoland av entusiasme og humør. Det er tydelig at idealisme var den største investoren her. Den bidro også til å sende folk som Pia Tjelta, Kristoffer Joner og Vegar Hoel til etablerte filmnavn.

Tomten er far till alle barna

tomten

I denne svenske filmen fra 1999 velger Sara oppskriften på katastrofe når hun skal invitere til juleselskap. Alle hennes tre eksmenn er invitert men sine nye maker, i tillegg er hennes nåværende ektemann også rundt bordet. Det er dekket med vinglass og duket forviklinger i denne blalalal julefilmen. Den kan forøvrig streames fra NRK sine hjemmesider.

Die Hard

diehard

Filmen som i Norge fikk navnet “Operasjon Skyskraper”, handler om New York-politimannen John McClane (Bruce Willis), som kommer til LA på julaften for å gjenforenes med sin kone. Der må han forsøke å redde både henne og julen som helhet da en gruppe tyske terrorister beleirer bygningen som hun jobber i.

Elf

En vanlig mann som er vokst opp blant alver og lager kaos i nissens verksted på grunn av sin store størrelse. Han drar derfor til New York for å finne sin ekte far. Slik høres det ut når Will Ferrell lager julefilm. Den klarer kunststykket å være frekk, snill, barnslig og moden på en og samme tid. Filmen står i fare for å bli en sukkersøt affære, men redder seg inn med sin absurde humor.