Tenk nytt – gi alternative julegaver

Snart er det en måned til julaften, den beste dagen i året. Jeg vet ikke med dere, men jeg synes det er alltid like mye stress med julegaver hvert år — hva skal man kjøpe til søster, bror, tante, onkel, niese, nevø, søskenbarn, besteforeldre, foreldre, kjæreste, venner, naboer og vaktmesteren? Jeg ender veldig ofte (alltid) opp med å kjøpe noen lite uttenkte gaver som egentlig har ingen verdi for den som mottar gaven eller for meg. Derfor tenker jeg i år at jeg skal gi litt alternative julegaver — tenke litt utenfor boksen. Så derfor har jeg allerede nå begynt å samle sammen et par tips til julehandelen, jeg har nemlig ikke bestemt meg for hva jeg skal gi til hvem, så det kan være fint for å ta en liten vurdering av hver gave og kanskje gi dere som leser denne bloggen litt inspirasjon.julelys hellyeah

Plan Norge:

Hos Plan Norge kan du kjøpe flere saker og ting som går til en god sak, foruten den vanlige muligheten til å bli fadder, kan man også gi fadderskap i gave. Dette er en gave som krever mye oppfølging og som man bare ikke kan slutte å betale på, siden dette faktisk handler om mennesker som blir avhengige av din hjelp for å ha et bedre liv. Derfor er dette kanskje en gave som er best å gi til seg selv, eller til en som man vet vil gjennomføre fadderskapet. Men dette betyr ikke at Plan ikke har andre saker og ting som du kan gi i julegaver. Du kan for eksempel gi bort et gavekort på myggnett, fødselsbevis (mange barn som blir født får aldri dette, noe som betyr at de går glipp av grunnleggende menneskerettigheter som utdanning og statsborgerskap) og rent vann. Hvis du vil gaver som man kan gi fysisk har Plan blant annet julepynt (til og med fra Arne og Carlos) og smykker. Ta en tur til Plans side for alternative gaver og se om du kan finne noe til en du er glad i der.

julegaver hellyeahKirkens bymisjon:

Kirkens bymisjon har som misjon å hjelpe de rundt om i de norske byer som ikke har det så lett i livet og nå kan du og jeg hjelpe dem med å hjelpe. Vi kan for eksempel glede noen som gruer seg til jul, ved å gi en middag til dem. For bare 40 kr kan du donere en middag gjennom Kirkens Bymisjon, noe som kan gjøre livet til en som ikke har noe sted å gå under julen og som føler seg ekstra ensomme på denne tiden av året litt lettere. Dette måltidet kan også være livreddende for mange hjemløse, da de sjelden får i seg næringsrik mat. Så om du vil hjelpe en hjemløs med å få seg et varmt og næringsrikt måltid og samtidig gi dem et trygt sted å være under juletiden, anbefaler jeg deg å donere en middag eller to til Kirkens Bymisjon.

dovendyr hellyeahRegnskogsfondet:

Regnskogsfondet er en av mine favorittorganisasjoner, de gjør et virkelig viktig arbeid — og det er å jobbe iherdig med å bevare det (lille) som er igjen av regnskogene rundt om i verden. Hos Regnskogsfondet nettbutikk kan du finne alt mulig rart, og jeg vil tro at du finner gaver til de fleste du er glad. Hva med en dovendyrbamse til tante- eller onkelbarnet ditt? Du kan gi den bamsen pluss et bevis på at personen nå beskytter et dovendyr. Du kan også kjøpe et litografier og annen kunst fra blant annet Skandinavias talkshow-konge, Fredrik Skavlan. Alle inntekter av salg hos Regnskogsfondet  går med til å forebygge den kraftige nedhoggingen av verdens regnskoger.

Avslutningsvis

Etter å ha skrevet denne bloggposten har jeg plutselig hundrevis av ideer til hva jeg skal gi i julegaver. For la oss innse det, vi nordmenn har det aller meste vi trenger, å kjøpe masse ting og stæsj vi ikke trenger — la oss spare miljøet for dette folkens. Derfor råder jeg alle dere til å tenke litt ekstra på årets julegaver, ikke kjøp noe kun fordi, reflekter over kjøpene dine. Et annet gavetips er jo å bare gi en opplevelse i gave. Hva med å gi et gavekort på kino eller middag til en du er glad i? For det vi har minst av i dagens samfunn er tid til hverandre.