Sommermusikk!

Jeg bare elsker musikk! Det går ikke en dag, ikke en time, ikke et minutt, uten at jeg hører på musikk. Å spille på et instrument er noe jeg alltid har hatt på min bucket list, og da jeg var yngre drømte jeg om å bli fiolinist — den drømmen ga jeg fort opp om. Både gitar og piano har jeg prøvd meg på, til lite hell. Ukulele klarer jeg å spille på da, noe som kanskje ikke er så vanskelig.

sommersangerGlad i å synge er jeg også, både i dusjen og på karaoke, jeg elsker virkelig å oppsøke karaokebarer i utlandet og bare synge løs. Min favoritt karaokebar ligger i en bortgjemt gate i den malaysiske hovedstaden, Kuala Lumpur. Her samles lokalbefolkningen hver kveld og øser ut både sure og usure toner, til vill jubel fra publikum. Her har jeg tilbragt en god del sene netter, og sunget av med full hals.

sommermusikk, hellyeah.noUansett, det jeg tenkte jeg skulle skrive om, før jeg fikk en av mine mange digresjoner, som jeg får av alt. Si et ord, emne eller en ting, og jeg kan komme på 1000 ulike historier om dette, både til fornøyelse og misnøye for de fleste. Siden det nå er sommer, eller, kalenderen tilsier at det er sommer, men været vi har hatt i Oslo i det siste antyder mer at det er sen høst. I alle fall, om sommeren blir musikksmaken min mer, fargerik. Eller kanskje ikke fargerik er det riktige ordet, men jeg får en mer livlig musikksmak, og jeg får lyst til å høre på musikk som gir en eller annen riktig bra sommerstemning. Musikk som får en til å tenke på bilder med vaselin på linsen og kinesiske lykter i myke pastellfarger. Musikk som både er fint å lytte til, og musikk som har en slags vakker estetikk. Musikk som varmer sjelen og som metter hungeren etter kunst.

hellyeah.no

Jeg tenkte derfor å sette sammen en liten liste over sanger som får meg i sommerstemning. Her snakker vi ikke «Neste Sommer» av DeLillos, «Summer of 69» av Ryan Adams eller «En Solskinnsdag» av Postgirobygget. For all del, dette er flott og hyggelig musikk dette, men hvis jeg vil høre på disse sangene på repeat, kan jeg bare dra og besøke foreldrene mine på hytta. For der hører de på Reiseradioen, og på Reiseradioen spiller de disse sangene, og hundre andre identiske sanger på repeat hele sommeren. Disse sangene kan vel defineres som litt mer indie-musikk. Eller, jeg vet ikke … Det er egentlig en god blanding av eksperimentell pop og rock, funk, Hip Hop, elektronika og alternativ pop. I alle fall, her har jeg plukket frem de sangene jeg ikke klarer meg uten om sommeren.

Solange – Losing You

Dette er en klassiker av en sommersang. Jeg oppdaget den først sommeren 2013  da jeg var på interrail i Europa. Sangen dukket opp som forslag på Spotify et sted i Polen, og innen jeg hadde nådd Frankrike, kunne jeg sangen og dansetrinnene utenat. Solange er som kjente Beyonces lillesøster, og har alltid levd i skyggen av sin svært så berømte storesøster. Jeg er en av de som mener Solange slår storesøster Beyonce ned i støvlene any-day. Videoen er spilt inn på Jamaica, som er en perfekt kulisse for den estetikken som Solange prøver å oppnå her. Med duse farger og en videoinnstilling som gjør at det ser ut som videoen er spilt inn på midten av 1970-tallet.

 

Odesza – Kusanagi

Denne sangen får meg til å tenke på late sommerdager ved fjorden, eller sene dager og kvelder på en deilig lounge et sted i verden. Jeg oppdaget faktisk denne sangen om vinteren. Det var en veldig mørk vinterdag i fjor, hvor jeg hadde lastet ned en spilleliste på Spotify som jeg ikke husker hva heter. Da kom denne sangen på, og den gjorde at jeg følte alle følelsene i verden. Virkelig, dette er en stemningsvekker uten like. Denne sangen gjør noe med humøret, og hvis man hører på denne sangen mens man er ute og går, blir plutselig alt man ser på veldig vakkert.

 

Postal Service – We Will Become Silhouettes

Postal Service hørte jeg mye på rundt 2004, i den verste The OC-perioden hvor man kunne finne obskur indie-musikk på hvert gatehjørne. Men det var en god del senere at jeg virkelig oppdaget denne sangen. Jeg hadde en vanskelig periode av livet mitt, og jeg brukte ofte musikk som en metode for å finne ro. En sen sommerkveld jeg satt i bilen kom denne sangen på, og jeg fikk nesten ikke puste. Så vakker musikk, med en ganske underlig sangtekst. Her har indie-bandet fått med seg talentfulle Jenny Lewis fra Rilo Kiley, et riktig valg, om jeg tør si. Denne sangen gjør at jeg får lyst til å ta frem sykkelen på en varm ettermiddag og kjenne luften blåse i håret.

 

Washed Out – Feel It All Around

Bare bildet som er brukt i videoen får meg til å smelte. På en bra måte altså. Denne sangen gir meg vibber av avslappende dager i Costa Rica, hvor det eneste man gjør er å drikke kokosvann rett fra kokosen og ligge i vannet. Hvis jeg skulle regissert en musikkvideo til denne sangen, skulle jeg ha reist til Costa Rica, leid en gammel Mercedes og latt artisten sitte i bilen med hånden ut av vinduet. Mer trenger man ikke, sangen er nok i seg selv.

 

Girls – Lust For Life

Dette er kanskje ikke den sangen som skriker mest sommer, men dette er personlig. Denne sangen setter jeg nemlig på når jeg trenger å bli påmint på alt det fantastiske livet har å by på, med reising, festing og bare generelt morsomme ting. Sangen heter jo “Lust For Life”, begjær på livet. Videoen er kanskje ikke helt NSFW, men det er ikke så farlig. Sangen er uansett kjempeflott, og kan høres på repeat hele sommeren.